Och, red toch dat zielige buitenlandse hondje!

Regelmatig zie ik op social media zielige honden voorbij komen uit het buitenland. Mijn hart doet dan een beetje pijn als ik zie hoe vele honden erbij zitten😔.
Ze staan vaak met een bange uitdrukking op de foto, of je ziet filmpjes van honden helemaal geïsoleerd en alleen in een hokje, of in overvolle hokken met veel blaffende en piepende honden om zich heen.
Het liefste wil je ze daar uit die omgeving weghalen en wil je ze helpen.. Tenminste dat is wat het oproept bij vele honden liefhebbers. Een hond ‘redden’ van die verschrikkelijke omstandigheden, dat is toch het mooiste wat er is? Dan moet die hond ook echt heel dankbaar zijn toch?

..Weet waar je aan begint..

De verwachtingen die veel mensen hebben van het adopteren van een buitenlandse hond zijn vaak erg romantisch. Wij, de almachtige mensen en redders van de dieren in nood, adopteren een hond en vaak denken mensen dan dat dat wel een dankbare hond moet zijn.

We zien dus vaak een zielig hondje, waar een zielig verhaal bij staat. Maar juist bij deze buitenlandse hondjes is het heel erg goed om je te verdiepen in wat het betekend om een hond uit het buitenland te adopteren, zodat je geen valse verwachtingen hebt, want dat zou echt niet eerlijk zijn tegenover deze hond. Mijn hart breekt💔 als ik zie hoeveel buitenlandse honden weer herplaatst moeten worden (en vaak niet 1, maar 2 of 3 keer).

..Waar kun je rekening mee houden?..

Als je besluit een hond uit het buitenland te adopteren, weet dan dat het hondje waarschijnlijk op straat geleefd heeft, of achtergelaten is en waarschijnlijk niet altijd leuk contact heeft gehad met mensen. Als de hond opgevangen is van de straat betekend dat deze hond ook nooit geleerd heeft hoe hij een huishond moet zijn. Een vrije hond is iets heel anders dan zoals wij onze honden houden. Deze honden hoeven zich niet aan uitlaat tijden te houden, hoeven niet aan de lijn te lopen, hoeven geen rekening met ons te houden, hebben geen ervaring met spullen die ze wel of niet kapot mogen maken. Ook zijn zij niet vanaf het begin gesocialiseerd met alles wat wij in onze drukke maatschappij hebben; denk aan veel verkeer, veel passerende mensen/kinderen/honden, denk aan allerlei omgevingsgeluiden. De straathonden leven over het algemeen in een kleine familie of per paren. Ze zijn het dus ook niet gewend om echt alleen te zijn. En dat is wel wat wij vaak verwachten van onze huishond. Deze honden moeten vaak alles nog leren als zij aankomen in Nederland.

Waar je ook echt rekening mee dient te houden is de impact van de verhuizing voor die hond. Vaak worden de honden per vliegtuig of per bus naar Nederland gebracht en dit is vaak een angstige en stressvolle ervaring voor de hond.
Na die lange reis wordt de hond overgedragen aan hun nieuwe of tijdelijke adres. Hij komt dan in een totaal vreemde en onveilige omgeving. Moet je voorstellen wat al die ervaringen doen. We mogen dus niet vergeten dat in de eerste periode rust en gewenning super belangrijk zijn. Zonder druk en verwachtingen te leggen op de toch al zo overvraagde hond.
Het is dan ook niet gek dat de hond de eerste weken heel erg rustig of juist angstig kan overkomen, logisch, hij is nog aan het bijkomen van al die heftigheid.

..Genetisch dingetje..

En dan is er nog een genetisch dingetje waar veel mensen niet over nadenken. Ze zitten genetisch anders in elkaar dan onze gefokte huishond. Vaak hebben zij een sterker hondeninstinct.🐕 Ze moesten immers generaties lang overleven op straat; zelf voor eten zorgen, zichzelf kunnen verdedigen, zichzelf veilig houden. Dat zorgt ook voor een eigenschap zoals een verhoogde alertheid.

Vaak zien we dat deze buitenlandse honden na een periode van gewenning of juist al direct gedrag vertonen. Waar kun je dan bijvoorbeeld aan denken?
– Een hond met veel stressreacties
– Een hond met een jachtinstinct die weg kan lopen
– Een hond die waaks is – veel blaft
– Een hond die bang is voor mensen (van jou of anderen)/ verkeer/ honden
– Een hond die moeilijk alleen kan zijn, of zelfs verlatingsangst heeft
– Een hond die spullen sloopt

..Waarom zou je hier dan wel voor kiezen?..

Als je weet waar je aan begint en je gaat samen aan dit proces (want dat is het echt) starten, waarbij je met veel geduld, begrip en respect gaat werken aan het vertrouwen tussen jullie en aan het vertrouwen van de hond, dan kun je er inderdaad een hele dankbare en lieve beste vriend voor terug krijgen. En ja, jouw hond heeft uiteindelijk een heel fijn en mooi leven bij jou en je hebt echt bij gedragen aan het welzijn van een hond.
En ik moet er een kanttekening bij maken dat natuurlijk niet elke buitenlands hond trauma’s heeft en niet elke buitenlandse hond is hetzelfde, de een went sneller dan de ander. Maar weet wel dat je realistisch moet zijn in het ‘romantische’ beeld van een hondje redden.

Geschreven door:

Sam Smits

Gedragsbegeleider Sam’s Hondenservice
Mijn eigen buitenlandse Roemeentje…

Hee, ik ben Sam

Graag wil ik mijn steentje bijdragen aan het vergroten van hondenwelzijn. Via mijn blogs deel ik graag wat kennis/ervaring over bepaalde onderwerpen rondom de hond en zijn gedrag. Veel leesplezier!

Heb je iets meer hulp nodig? Snuffel dan gerust rond bij het aanbod. 

meer blogs