“Alles begint bij het begrijpen van jouw hond”

Hoe de interesse in hond en gedrag is begonnen…

Bij mij begon mijn liefde voor honden als klein meisje al. Ik kan mijn leven dan ook niet voorstellen zonder een hond er in. 

 Ook het gedrag van honden heeft mij altijd geboeid. Maar het echte verdiepen in het gedrag is begonnen nadat we onze eerste buitenlandse hond genaamd Ozzy geadopteerd hadden. Ozzy vertoonde gedrag wat bij mijn andere honden niet was voorgekomen. Het wandelen was niet zo vanzelfsprekend meer zonder uitvallen, in huis werd er flink geblaft, mijn huis werd verbouwd en alleen zijn was bijna onmogelijk. Ik vond het zo zielig om haar met al haar frustratie en angst te zien, maar ik wist me geen raad meer. Ik heb toen een gedragsdeskundige laten komen die mij meegenomen heeft in de wereld van de cognitie, emotie en gevoel van de hond. Ik was zo onder de indruk van deze eerlijke en liefdevolle manier van kijken en het effect daarvan, dat ik besloten had om de opleiding NDTE bij Calming Signs te volgen en daarmee ook begeleiders kan gaan helpen om deze mooie benadering eigen te maken.

Inmiddels heb ik vele eigenaren al mee mogen nemen in deze wereld en kan ik oprecht zeggen dat ‘alles begint bij het begrijpen van jouw hond’.   

Welzijn van beide..

Wat ik heel belangrijk vind in het werken met mens en hond is dat er oog is voor het welzijn van beide. Ik vind het belangrijk dat er ruimte is voor jouw verhaal als begeleider. Ik weet namelijk hoe frustrerend of verdrietig het kan zijn als je een hond hebt waarmee het niet zo soepel verloopt. En daarom vind ik het wel belangrijk om je te helpen bij het vinden van een oplossing voor hetgeen waar je tegen aan loopt.

Los daarvan vind ik het welzijn van je hond EVEN belangrijk.
Je kan problemen vaak snel oplossen door de zo geheten Quick Fixen. Daarbij los je het gedrag (het symptoom) op met een middeltje of trucje (denk aan een slipketting bij trekken bijvoorbeeld, of een antiblafband die een shock geeft als je hond blaft). Maar weet dat dit alles behalve hondvriendelijk is en dat je niet werkt aan de onderliggende emotie. Hierdoor kan je hond het gedrag misschien wel even niet laten zien, maar hij voelt zich alles behalve gelukkig. Sterker nog, het kan zelfs leiden tot frustratie of boosheid of nog meer angst en dan komt het er op een andere manier uit.
Aan Quick Fix doe ik dus ABSOLUUT niet!! Ik wil dat jij een blije hondenpap of mam wordt en dat je hond zich weer fijn gaat voelen. We gaan dus onderzoeken wat er gaande is bij jouw hond en waarom hij de symptomen/gedrag laat zien. Dat betekend werk aan de winkel en daarbij ben jij als begeleider zelf de sleutel tot succes. Ben jij bereid tijd, energie, begrip en veel geduld op te brengen voor jouw hond?

“Success doesn’t come without sacrifice.”

Mijn eigen hond

Momenteel heb ik het geluk om samen te mogen wonen met mijn lieve Ozzy. Ozzy is afkomstig uit Roemenië. Ze is een middelmaat mixje, ouders zijn niet bekend.

Zoals ik bij mijn eigen stukje al schreef; Ozzy heeft me heel erg veel geleerd over hondengedrag en emoties, maar ook heel veel over mijn eigen frustratie en ongeduld. Want manmanman wat heeft ze ons (zowel mijn vriend als mijzelf) op de proef gesteld! En nog steeds, want ook wij zijn er nog niet met haar. Maar met veel geduld, liefde en ook een stukje acceptatie is de band tussen ons enorm gegroeid, wil ze graag uit zichzelf het juiste doen voor ons en zichzelf en ben ik ontzettend trots op hoe ze het nu doet. 

Wat heb ik dan meegemaakt met haar? Noouuu o.a. bijvoorbeeld: 
– Kapotte bank (helemaal gestript)
– Zeker wel 10 kapotte afstandsbedieningen
– Kapotte tafel, gordijnen, etc…
– Eindeloos blaffen
– Joenkeren en blaffen als we ook maar 1 sec de deur uitgingen
– Bezoek ontvangen was voor niemand leuk, met name mannen zijn spannend
– Tijdens wandelen honden bestormen

Door zelf de moedeloosheid ervaren te hebben weet ik echt heel goed hoe je je kunt voelen als begeleider. Maar ik heb ook zelf mogen ervaren hoe je op een liefdevolle en eerlijke manier kan kijken naar wat je hond je probeert te vertellen. Het is niet zo dat Ozzy bovenstaande allemaal expres deed om ons te pesten. Nee, hier zat bij haar bijvoorbeeld een hele hoop angst en onzekerheid onder. Door dit te gaan herkennen en erkennen en hier aan te gaan werken zijn we 100 stappen vooruit gegaan. En nog gaat het soms wat minder, maar ik heb er begrip voor en weet wat ik haar kan bieden zodat ze niet meer zo lang in haar emotie hoeft te blijven en sneller kan herstellen, wat ervoor zorgt dat ze het gedrag wat ze voorheen liet zien niet meer (of korter) hoeft te laten zien. 

Mijn werkwijze en methode

Mocht je voor mij willen kiezen als begeleider in jullie proces, weet dan dat ik NIET werk met Quick Fixen. Ik werk vanuit het oogpunt van de hond op een positieve en spelende wijze. Ik ben ervan overtuigd dat de hond welwillend geboren is en dat dwang niet nodig is.  Dit betekend ook dat we niet alleen naar het gedrag kijken wat hij vertoont, maar vooral ook zoeken naar waarom hij gedrag laat zien. Aan dat stukje en aan bandvorming gaan we werken, zodat de hond zich fijner en veiliger gaat voelen en zodat jullie elkaar goed begrijpen. En ja, dat duurt vaak wel wat langer, kost wat meer tijd en energie maar dan heb je vaak ook blijvend plezier!

Positiviteit

Hondenwelzijn voorop

Afgestemd op jou en je hond

Mijn opleidingen & cursussen

 

Naam cursus/opleiding
jaartal behaald
naam opleider
NDT  2020/2021 – momenteel volgend Calming Signs
Leer je hond zonder jou in huis te zijn 2020 Monique Bladder Academie
Stress-reductie 2020 Monique Bladder Academie
Blaffen naar visite 2020 Monique Bladder Academie

Cavorting canines – how exercise effects
the body and brain of the dog

2020 Amber Batson
Trouoblesome Teens – How can we better
live with our adolescent dogs?
2020

Amber Batson

Help je uitvallende hond (m.b.v. BAT) 2020

 Monique Bladder

 

Gratis: 5 tips die bijdragen aan een Happy Dog

Download hier 5 gratis tips waarbij je een bijdrage levert aan het welzijn van jouw hond!